Blog

News

Fundația pentru Dezvoltare din RM susține promovarea educației și angajamentului civic prin sesiuni de informare și mentorat pentru părinți în comunitatea romă

Într-o societate modernă, accesul la informație și sprijinul sunt esențiale pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. Inițiativele de tip sesiuni de informare și mentorat pentru părinți joacă un rol crucial în promovarea valorilor educației și angajamentului civic. În cazul comunității rome, unde accesul la educație este adesea limitat și stereotipurile sociale pot descuraja implicarea activă în viața civică, este vital să se ofere suport pentru părinți în promovarea acestor valori în rândul copiilor lor.

Fundația pentru Dezvoltare din Moldova (FDRM) înțelege această necesitate și, prin implicarea liderilor romi, organizează sesiuni informative și de mentorat săptămânal în localitățile partenere. Aceste sesiuni sunt menite să demonstreze prin exemple concrete importanța educației și a angajamentului civic. Un astfel de exemplu îl reprezintă experiența personală a unor personalități de etnie romă care au reușit să depășească obstacolele și să își atingă scopurile.

În perioada 29 aprilie – 05 iunie 2024, Cristina Cibotaru, profesoară de biologie și chimie la Colegiul Agroindustrial din Rîșcani, a fost lidera romă care a împărtășit istoria sa de succes. Cristina a vorbit despre provocările pe care le-a întâmpinat și despre cum a reușit să le depășească pentru a-și atinge scopurile. Ea a vizitat localitățile Edineț, Mihăileni, Rîșcani, Ochiul Alb, Drochia, orașul Călărași și Buda, Călărași, pentru a împărtăși experiența sa.

Beneficiarii acestor sesiuni au fost atât părinții romi (mame și tați), cât și copiii lor și cadrele didactice din localitățile menționate. Aceste sesiuni au avut un impact semnificativ, demonstrând că prin educație și angajament civic, se pot depăși barierele sociale și economice, contribuind astfel la o societate mai inclusivă și echitabilă.